HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας 

Το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας 

Το άρθρο αυτό γεννήθηκε από μια παράλειψη που διαπιστώνει ο επισκέπτης σε μια βόλτα στη περιοχή.

Ενα stand ,που υπήρχε μέχρι πρότινος στη πρόσοψη του θεάτρου επί της Βενιζέλου, έλειπε. Για οποιοδήποτε λόγο κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση του, θεωρούμε ότι πρέπει σύντομα να τοποθετηθεί κάτι ,με αναφορές στην ιστορική αναδρομή του θεάτρου.Το βλέπω  σε οποιοδήποτε μνημείο από μόνο δεν είναι αρκετό,γι αυτό το λόγο υπάρχουν τέτοιου είδους stand με πληροφορίες ή νέοι τρόποι δια δραστικής παρουσίασης.

120015041 761095141389660 1772966539878893424 n

 

Το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας (Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας), είναι ένα υπαίθριο θέατρο και το μεγαλύτερο θέατρο στην Θεσσαλία, με χωρητικότητα 10.000 ατόμων. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Λόφου της Ακρόπολης (Λόφος Φρουρίου) στην Λάρισα.

.To μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στις νότιες υπώρειες του λόφου “Φρούριο”, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Λειτούργησε μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., οπότε και διακόπηκε απότομα η ζωή του. Ένας σεισμός στα τέλη του 2ου αιώνα ή τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. κατέστρεψε τον δεύτερο όροφο της σκηνής, τον δωρικό θριγκό και τμήμα του υπερέχοντος επιθεάτρου. Ένας δεύτερος ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα μ.Χ. επέφερε σχεδόν την ολοκληρωτική του καταστροφή.νΣτον λόφο του Φρουρίου εκτός από το Αρχαίο Θέατρο υπήρχε ο ναός της Πολιάδος Αθηνάς, τα Ιερά του Διός Ομολώου, του Διός Θαυλίου, της Αρτέμιδας Θροσίας, της Αρτέμιδας Ειλειθίας, της Αρτέμιδας Βενδίδος (στο αρχαίο θέατρο), του Ηρακλή απ’ όπου είλκαν την καταγωγή τους οι Αλευάδες. Ακόμα πολύ κοντά στο Θέατρο βρισκόταν και ο ναός του Διονύσου με την προσωνυμία Κάρπιος. Όλα αυτά τα Ιερά συνθέτουν ένα σπουδαίο μνημειακό σύνολο που βρίσκεται στην πιο θελκτική πλευρά της Ακρόπολης και της Ελεύθερης Αγοράς, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούσε το ίδιο το θέατρο.

Κατά τους πρώτους αιώνες το θέατρο είχε διπλό σκοπό: εκτός από θεατρικές παραστάσεις, επίσης φιλοξενούσε τις συνελεύσεις της ανώτερης περιφεριακής αρχής, το λεγόμενων Κοινόν των Θεσσαλών. Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, από το τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. είχε το προβάδισμα και εντελώς επικράτησε σε μεγάλη έκταση της εύφορης πεδιάδας της Θεσσαλίας.

Το αρχαίο θέατρο ήταν αρχικά συνδεδεμένο με την λατρεία του Θεού Διονύσου, με τη διεξαγωγή θεατρικών και μουσικών δραστηριοτήτων, και, δεύτερον, με τη διοίκηση του Θεσσαλικού για τις συνεδριάσεις της συνέλευσης της πόλης, που ονομαζόταν αγορά. Ένδειξη για αυτά αποτελεί ένας μικρός αναθηματικός βωμός για το θεό Διόνυσο, που βρέθηκε κοντά στο θέατρο όπου υπήρχαν δήθεν ιερά και τα ονόματα των εκπροσώπων της πόλης – κράτους, που συμμετείχαν στην Ομοσπονδία Θεσσαλίας, που εμφανίζονται στις θέσεις του αρχαίου θεάτρου. Το θέατρο έχει την τυπική αρχιτεκτονική του Ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο (κούφιο), ορχήστρα και σκηνή (στάδιο) με διάμετρο περίπου 25 μέτρα. Το κοίλο του αρχαίου θεάτρου ήταν η ίδια πλαγιά του λόφου του Φρουρίου, το οποίο ήταν διαμορφωμένο σε αναβαθμίδες για την τοποθέτηση των εδωλίων.

Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και του διαδόχου του Τιβερίου, βρέθηκαν επιγραφές προς τιμήν τους στα γείσα της σκηνής.

Το Πρώτο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το οποίο είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης και το πιο σημαντικό τουριστικό μνημείο της περιοχής, βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα ανασκαφής και διαρκείς εργασίες συντήρησης, που λαμβάνει χώρα από τις τοπικές αρχές.