HomeΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

Τι βάζουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι;

Τι βάζουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι;

Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή μας κατευθύνουν σε επιλογές τροφίμων που, όπως αποδεικνύεται ερευνητικά, μπορούν να δώσουν λύσεις στην προσπάθειά μας για μία πιο υγιεινή διατροφή.

Ότι το κρέας βγαίνει από το μενού τις μέρες της νηστείας σίγουρα το γνωρίζετε. Έχετε υπόψη σας όμως ποια άλλα φαγητά δεν επιτρέπονται αυτή την περίοδο, αλλά και τι πρωταγωνιστεί στο σαρακοστιανό τραπέζι;

Πόσο διαρκεί η Σαρακοστή;
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής και λαογραφικής μας παράδοσης. Η Μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα, είναι χρονικά η μεγαλύτερη αλλά και η πιο σημαντική από όλες τις περιόδους νηστείας (στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν 4 περίοδοι νηστείας) και αν και λέγεται επίσημα «τεσσαρακοστή» που σημαίνει 40 μέρες, διαρκεί 48 μέρες, δηλαδή τις επτά εβδομάδες που ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνονται το Μεγάλο Σάββατο.

Οι σύγχρονες μελέτες «αποθεώνουν» τις διατροφικές επιλογές της Καθαράς Δευτέρας, οι οποίες παραδοσιακά είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια, ο χαλβάς, η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Οι διατροφικοί, αυτοί, θησαυροί έχουν πολλά οφέλη τα οποία και αναλύονται παρακάτω:

Θαλασσινά
Στην κατηγορία των θαλασσινών, οι γαρίδες αποτελούν μοναδική πηγή ασταξανθίνης, ενός καροτενοειδούς με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την ασταξανθίνη με την προστασία του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος καθώς και με την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν μια διατροφική ομάδα πλούσια σε χοληστερόλη και εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπέρτασης. Τέλος, τα θαλασσινά έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενισχύοντας τον μεταβολισμό.

Όσπρια
Φασόλια και φακές είναι σίγουρα οι «πρωταθλητές» στις φυτικές ίνες. Περιέχουν αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, συμβάλλουν πολυεπίπεδα στη βελτίωση και διατήρηση της καλής υγείας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες φαίνονται να δρουν στην μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης, στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και αντίθετα με διαδεδομένες απόψεις, βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Δεν περιέχουν λιπαρά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

Γλυκά: Και όμως έχει και η σαρακοστή τα γλυκάκια της ή αλλιώς τον χαλβά -σιμιγδαλένιο ή του μπακάλη-, τα γλυκά κουταλιού και τις μαρμελάδες που βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις, το παστέλι, ενώ δεν είναι λίγες και οι συνταγές για πίτες, πιτάκια και μπισκοτάκια νηστίσιμα, όπως μηλοπιτάκια και ταχινόπιτα.

Τα απαγορευμένα
Τη Μεγάλη Σαρακοστή απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα -γάλα, τυρί, αβγά και γιαούρτι.