HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρής Ιακωβίδης είχε την ατυχία να μην είναι παίκτης κάποιου reality, αλλά αθλητής που τίμησε την χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θεοδωρής Ιακωβίδης είχε την ατυχία να μην είναι παίκτης κάποιου reality, αλλά αθλητής που τίμησε την χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο 30χρονος αθλητής της άρσης βαρών, Θοδωρής Ιακωβίδης, μετά την προσπάθειά του στα 96 κιλά των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν άντεξε άλλο και ξέσπασε.

Χάσαμε την ουσία και το πνεύμα των αγώνων ,τα θυσιάσαμε όλα για τα σαθρά ,εύπεπτα, άκοπα ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλα παιδιά που αποκαμωμένα τα παρατούν …..δεν είναι αργά .

Οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας

 Κατά την μυθική παράδοση, όταν γεννήθηκε ο Δίας, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ήρθαν από την Κρήτη στην Ήλιδα και έκαναν αγώνα δρόμου για το βρέφος Δία. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ηρακλής (όχι ο συνώνυμος ήρωας), έβαλε τους άλλους αδερφούς του, τον Παιωναίο, τον Επιμήδη, τον Ιάσιο και τον Ίδα να τρέξουν, και μετά τη λήξη των αγώνων, ο Ιδαίος Ηρακλής στεφάνωσε τους νικητές με κλαδί άγριας ελιάς, ένα δέντρο που είχε φέρει από την χώρα των Υπερβορείων. Η μυθική αυτή παράδοση έχει γίνει απόπειρα να χρονολογηθεί στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, ο Ιδαίος Ηρακλής ήταν εκείνος που έδωσε το όνομα Ολύμπια στους αγώνες αυτούς. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, στην τοποθεσία αυτή πάλεψε ο ίδιος ο Δίας με τον Κρόνο για την εξουσία της Γης, ενώ ένας τρίτος μύθος συμπληρώνει ότι μετά την μάχη αυτή, διεξάχθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες προς τιμήν και εορτασμό της έκβασης της μάχης και της νίκης του Ολύμπιου Δία. Στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος οι Ολύμπιοι θεοί, και μάλιστα ο Απόλλων νίκησε τον Ερμή και τον Άρη στο τρέξιμο και την πυγμαχία αντίστοιχα. Αυτά σύμφωνα με τον Παυσανία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες διατηρήσανε την αίγλη τους σε όλη την ελληνική αρχαιότητα και όσοι νικούσαν σε αυτούς δοξάστηκαν από λαμπρούς ποιητές, όπως ο Πίνδαρος, ο Σιμωνίδης ο Κείος και ο Βακχυλίδης. Αργότερα με την επικράτηση των Ρωμαίων, άρχισαν να έχουν συμμετοχή στους αγώνες και μη Έλληνες αθλητές. To 393, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος της χριστιανικής πλέον ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, απαγόρευσε τη διεξαγωγή όλων των παγανιστικών εορτών, μαζί και των ολυμπιακών αγώνων. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι αγώνες διατηρήθηκαν για κάποιο ακόμα σύντομο χρονικό διάστημα.] Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μιά περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι όνειδος για την Ελληνική κοινωνία το 2021 να υπάρχουν αθλητές που λόγω οικονομικών δυσχερειών αποσύρονται από τον αθλητισμό.

Μία εξομολόγηση και μια απόφαση ενός νέου παιδιού για τους λόγους που τον αναγκάζουν να αποχωρήσει από τον αθλητισμό ,με αρκετή συναισθηματική φόρτιση.

Έπρεπε να σπάσει ό άνθρωπος για να κινητοποιηθεί ο κόσμος του αθλητισμού εκ των υστέρων…..

Εχουμε πρωταθλητές των reality που τους εκθειάζουμε ως Ολυμπιονίκες και τους πραγματικούς πρωταθλητές τους έχουμε παραγκωνισμένους.  

Μα πόση απαξίωση πια της ανθρώπινης προσωπικότητας και την δημιουργία κακέκτυπων προτύπων.

Οταν το έπαθλο για νίκη σε ένα reality   είναι κάποια χιλιάδες Ευρώ γιατί να είναι αποτρεπτικό να πάει ο νέος ,γιατί να μη πουλήσει τη προσωπικότητα με πολλές εκπτώσεις .

Μπράβο στο παλληκάρι για την υπέρβαση, την προσπάθεια  και το ξέσπασμα…….

Συμπέρασμα δεν πρέπει να φθάνουμε στο και πέντε για να αφυπνιστούμε ……..