HomeΜΝΗΜΕΣ

Τα παλιά χάνια ή πανδοχεία στην περιοχή του Τυρνάβου

Τα παλιά χάνια ή πανδοχεία στην περιοχή του Τυρνάβου

Τα έλεγαν και πανδοχεία. Ήταν τα οινομαγειρεία – ξενοδοχεία της παλιάς εποχής στα οποία κατέφευγαν οι αγωγιάτες και έμεναν τόσο οι ίδιοι όσο και τα ζώα τους. Είχαν δωμάτια για τους ανθρώπους και σταύλους για τα ζώα που ήταν κυρίως άλογα και μουλάρια. Διέθεταν και εστιατόριο το οποίο λειτουργούσε όλη τη μέρα, όπου από το πρωί παρασκεύαζαν διάφορα  διάφορα φαγητά και κυρίως πιάτα, μεζεδάκια κτλ. Τα πανδοχεία που βρισκόταν στις δόξες τους εκείνη την εποχή ήταν των εξής ιδιοκτητών:

Αποστόλη Μπένη και Ηλία Νιάνια

Ήταν το πανδοχείο “Αγάπη” που βρισκόταν στην τρίγωνη πλατεία όπου λειτουργούσε παλαιότερα η λαική αγορά. Άρχισε να λειτουργεί το 1928 και έκλεισε το 1968 ύστερα από 40 χρόνια, όταν συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο συνέταιροι.

Απαρτίζονταν από:

α) εστιατόριο – ταβέρνα όπου το πρωί σερβίρονταν πατσάς τηγανητά συκωτάκια και μπακαλιάρος , το μεσημέρι φασόλια πλακί, κοκκινιστό κρέας, κρέας με μακαρόνια, πατάτες ραγού κ.α. Το απόγευμα μέχρι το βράδυ γαρδούμπα, κοκορέτσι, σπληνάντερο και αρνί ψητό.

β) Ένα μεγάλο υπόστεγο και ένα σταύλο 30 θέσεων για μεγάλα ζώα

γ) Αποθήκη ζωοτροφών

δ) Ένα δωμάτιο για 4 άτομα. Τα τελευταία βρισκόταν πίσω από το εστιατόριο. Πολλές φορές στους σταύλους και την πίσω αυλή σταυλίζονταν κοπάδια από πρόβατα, γίδια ή μοσχάρια που την επόμενη οδηγούσαν στα σφαγεία.

Αδελφών Γκουλέτσα

Βρισκόταν στο δρόμο προς την Αγία Παρασκευή. Έκλεισε το 1930.

Αδελφών Μίχη

Τα αδέλφια Αδάμος, Αστέριος, Αναστάσιος, Σιούλης και Γιάννης(Νάκης) είχαν το χάνι κοντά στην πλατεία και ήταν ένα από τα καλύτερα. Έκλεισε το 1945.

Αδελφών Ρίζου

Το χάνι το είχαν τα αδέλφια Θόδωρος, Απόστολος, Σωτήριος και Αστέριος βρισκόταν στην πλατεία. Ιδρύθηκε το 1898 και έκλεισε το 1938 όταν κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκαν νέα κτίρια.

Εκτός από τα πανδοχεία λειτουργούσαν στον Τύρναβο και τα παρακάτω. 

Οινομαγειρείο

Ιδρύθηκε το 1906 στις 28 Μαίου από τους αδελφούς Γιάννη και Χαράλαμπο Μαχαίρα. Ο πρώτος πέθανε το 1922 και ο δεύτερος το 1935. Στη συνέχεια το ανέλαβαν τα ξαδέλφια Αστέριος και Νικόλαος που πέθαναν το 1963 και 1970 αντίστοιχα. Από το 1933 συνέχισαν να εργάζονται σ΄ αυτό και τα παιδιά τους Απόστολος και Γιάννης αντίστοιχα μέχρι το 1986 οπότε συνταξιοδοτήθηκαν. Στο οινομαγειρείο αυτό, όταν το στρατηγείο του ελληνικού στρατού βρισκόταν στον Τύρναβο, λίγο πριν από την εξόρμηση του 1912, ο τότε αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος έστειλε το μάγειρα του και έκοψε κιμά για το φαγητό των επιτελών του. 

Εστιατόριο

Ήταν α’ κατηγορίας και βρισκόταν στην πλατεία. Ανήκε στους Σεραφείμ Ι. Φόρο και Θεόδωρο Κ. Γρίβα. Λειτούργησε μέχρι το 1944 οπότε κάηκε από τους κατακτητές Γερμανούς και φονεύτηκε ο ιδιοκτήτης του Σεραφείμ.