HomeΑΠΟΨΕΙΣ

«Στο τέλος αυτό που θα πονέσει περισσότερο δεν είναι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά η σιωπή των φίλων μας». 

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Στο τέλος αυτό που θα πονέσει περισσότερο δεν είναι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά η σιωπή των φίλων μας». 

Το τελευταίο διάστημα γυναίκες και άνδρες (σε μικρότερο ποσοστό) βρήκαν την τόλμη και δημοσιοποιήσαν την βία που βίωσαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Δεν έχει σημασία  το είδος της βίας λεκτική σωματική, σημασία έχει το γεγονός ως φαινόμενο που εξελίσσεται και εξαπλώνεται στην κοινωνία. Η βία είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας,  αφορά την παγκόσμια κοινότητα και δεν κάνει διακρίσεις με κριτήρια όπως πολιτισμού, θρησκείας, ή οικονομικού status. Θα την ορίζαμε ως παθογένεια που αφορά και τα δύο φύλα ανεξαρτήτου ηλικίας.saint hoax 2

Ο καλλιτέχνης Saint Hoax επιχείρησε να περάσει το δικό του μήνυμα του για την βία των γυναικών .

Ο   καλλιτέχνης από την Μέση Ανατολή με το ψευδώνυμο Saint Hoax, θέλησε πριν λίγα χρόνια, μέσα από μία ιδιαίτερη καμπάνια ευαισθητοποίησης, να υπενθυμίσει πως καμία κοπέλα ή γυναίκα δεν είναι ασφαλής από την σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ακόμη κι αν μιλάμε για πριγκίπισσες όπως η Άριελ, η Γιασμίν, η Σταχτοπούτα, ή η Ωραία Κοιμωμένη.

Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) αποτελεί κάθε χρόνο ημέρα που μας θυμίζει αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά. Καλές οι παγκόσμιες ημέρες που μας επαναφέρουν στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Αν ξεφυλίσουμε την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου ,αιώνες πριν ,θα διαπιστώσουμε ότι η ανδρική κυριαρχία αποτελεί αιτία σεξουαλικής βίας. Είναι η δύναμη που δίνει η οποιαδήποτε μορφή εξουσίας ,στην δουλειά ,στο σπίτι, στο σχολείο , στις παρέες. Στη αρχή το φαινόμενο ήταν κατά κύριο λόγο γυναικεία υπόθεση ,στη σύγχρονη κοινωνία που έχει αμβλυνθεί η ανισότητα των δύο φύλων είναι και ανδρική υπόθεση.

Εν έτι 2021 και τα στόματα δεν ανοίγουν εύκολα και κυρίως δεν επουλώνεται η πληγή χρόνων που ακολουθεί το θύμα σε όλη του τη ζωή.Ο φόβος του στιγματισμού , ο φόβος της καταγγελίας κυρίως για τις συνέπειες που θα αποφέρει στο θύμα, και η νομοθεσία που θα έπρεπε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές θα πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και πολιτικές.

Δυστυχώς πρέπει ως γονείς ,στα παιδιά μας να μην τα διαπαιδαγωγούμε με ξεπερασμένες αρχές που αφορούν μια άλλη εποχή ,όχι την δική μας που μόνο αγγελικά πλασμένη δεν είναι. Οι δράστες είναι άνθρωποι υπεράνω κάθε υποψίας ,επομένως χρειάζεται μια διαρκή επαφή, συζήτηση και στήριξη στα παιδιά, έτσι ώστε να αντιστέκονται και απορρίπτουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. saint hoax 3

Μέσα λοιπό από μια διαφορετική εκδοχή των πριγκιπισσών του Disney  ξεκίνησε μια καμπάνια με το σλόγκαν :

«Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν να είσαι πριγκίπισσα;» και τίτλο, «Happy Never Αfter», οι αγαπημένες πριγκίπισσες της Disney, μέσα από τη δημιουργική ματιά του Saint Hoax παρουσιάζονται ως θύματα κακοποίησης στα πλαίσια μίας προσπάθειας, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με μελανιές στο πρόσωπο και σημεία στο σώμα τους στα οποία αιμορραγούν, οι πριγκίπισσες της Disney αποκτούν ένα πιο ανθρώπινο και ρεαλιστικό ρόλο στα μάτια των θεατών.

Τα θύματα, όπως έχει δηλώσει σχετικά ο Saint Hoax, πρέπει να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλλουν τους θύτες τους, προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον.

«Τα θύματα κακοποίησης δεν είναι μόνα και δεν είναι ποτέ αργά για να αντιδράσουν», έχει δηλώσει σχετικά ο καλλιτέχνης, ενώ συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως, «ως καλλιτέχνης από τη Μέση ανατολή, νιώθω πάντα την ανάγκη να φωνάζω για να ακουστεί η αδικία και η ανισότητα που επικρατεί στην περιοχή μου».

Κάτω από το σλόγκαν που συνοδεύει κάθε κακοποιημένη πριγκίπισσα της Disney, ακολουθεί η φράση:  «Δεν είναι ποτέ αργά για να δώσεις ένα τέλος».

Η λογική της καμπάνιας εμπνεύστηκε από την καθημερινότητα που αντικρίζουμε γύρω μας και στόχο έχει να ενημερώσει, να προλάβει, να μειώσει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Πρέπει να µάθουµε να χρησιµοποιούµε θετικά κίνητρα, τις φυσικές και λογικές συνέπειες και όχι τις σωματικές τιμωρίες για την κατάκτηση της πειθαρχίας των παιδιών. Η ψυχοεκπαίδευση των γονέων μέσα από «Σχολές Γονέων», όπως και η ψυχική συγκρότησή τους μέσα από τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν από τη συμβουλευτική και τη ψυχοθεραπεία, φαίνονται πιο αναγκαία από ποτέ όσο καλούμαστε να διαμορφώνουμε αυτόνομες προσωπικότητες με ψυχική ανθεκτικότητα σε μία ευνομούμενη κοινωνία αλληλοσεβασμού. Ο ρόλος των ανδρών και γυναικών είναι ισχυρός στη συμβολή καταπολέμησης της βίας ενάντια στις γυναίκες και άνδρες . Εφόσον ζούμε μαζί στον κόσμο, υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να μιλήσουν οι άνδρες ακριβώς το ίδιο πρέπει να γίνεται και από την πλευρά των γυναικών. Έτσι θα δημιουργήσουν ένα κλίμα ομότιμου πολιτισμού, όπου η καταχρηστική συμπεριφορά θα θεωρείται απαράδεκτη, όχι μόνο επειδή είναι παράνομη, αλλά επειδή είναι λάθος και απαράδεκτη στον ομότιμο πολιτισμό. Οι άνδρες γυναίκες που δρουν με σεξιστικούς τρόπους θα χάσουν κύρος και έτσι μόνο τότε θα δούμε προοδευτικά μια ριζική μείωση της κακοποίησης.

Γράφει: Κατερίνα Μαλίτα