HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος της, μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτήν και δίνοντας το παράδειγμα σε όλες

Η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος της, μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτήν και δίνοντας το παράδειγμα σε όλες

Η Σοφία Μπεκατώρου πάντα είχε τη δύναμη είτε βρισκόταν σε αγώνες στη θάλασσα είτε όχι και αυτή τη δύναμη ψυχής της την απέδειξε για μία ακόμη φορά όταν μίλησε για τη σεξουαλική της κακοποίησης, λέγοντας: «Εχω πετύχει διακρίσεις για τη χώρα μας, έχοντας χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότηταΤην αγάπη προς τον εαυτό μου». Μία γεννημένη πρωταθλήτρια με 10 μετάλλια στη σπουδαία καριέρα της στην ιστοπλοΐα, μπήκε από πολύ νωρίς σε έναν χώρο που έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω δυνατή. Άλλωστε δεν ήταν η ζωή της φτιαγμένη από ροδοπέταλα. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατάκτηση του μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, που αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο στην αδελφή της, Βάρια, η οποία είχε φύγει «χτυπημένη» από τον καρκίνο... Αυτός ήταν ο στόχος της, όταν έφτιαχνε τις βαλίτσες της το 2008 και το πέτυχε. Ποιος ξεχνά τη θριαμβευτική της είσοδο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο το 2016 ως πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος; 

«Από όταν ξεκίνησα ήμουν το μοναδικό κορίτσι στην ομάδα, αργότερα το μοναδικό κορίτσι που κοντράριζε στα ίσια τα αγόρια αθλητές, όταν μεγάλωσα η μοναδική γυναίκα υπεύθυνη στρατηγικής σε μεγάλες αγωνιστικές ομάδες με άνδρες, το 2016 πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς αγώνες και τώρα η μοναδική Ελληνίδα κυβερνήτης σε ιπτάμενη Ολυμπιακή κατηγορία. Ευτυχώς πολλά κορίτσια και γυναίκες προχώρησαν στο άθλημα και εύχομαι σύντομα να μην αποτελώ πλέον μοναδική περίπτωση.

Η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας με στόχο να παροτρύνει κι άλλες γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις, εξέθεσε για ακόμη μια φορά τα όσα οδυνηρά έζησε.
Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό», αποκάλυψε λεπτομέρειες της κακοποίησης που τη στιγμάτισε σε νεαρή ηλικία.

«Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα  αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα, λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος, προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό, απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

«Του είπα όχι, αλλά…»

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.
Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρόνων, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.
Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

Ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

Όταν ανοίγεις δρόμο όμως και σε άλλους ανθρώπους βιώνεις μια δύσκολη περίοδο που διαρκεί χρόνια και συνοδεύεται με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, μέχρι να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και να σε αντιμετωπίσουν με βάσει τις ικανότητές σου και όχι το φύλο σου»  και αυτή της δύναμη την απέδειξε και σήμερα με τα όσα αποκάλυψε γιατί όπως είπε: «Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών».

Τον άνθρωπο που την κακοποίησε σεξουαλικά πριν από χρόνια και ενώ ήταν ακόμη νεαρή αθλήτρια «έδειξε» η Σοφία Μπεκατώρου, αποκαλύπτοντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πως πρόκειται για υψηλόβαθμο και ενεργό μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.  Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο άνθρωπος που φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά στην Ολυμπιονίκη είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος του Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος αλλά και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο εν λόγω παράγοντας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ’90. Όπως έγινε γνωστό, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Αριστείδης Αδαμόπουλος, είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ γνωστοποίησε την απόφαση του κόμματος για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας κ. Αδαμόπουλου

Η υπόθεση κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου έχει προκαλέσει ένα «κύμα» συμπαράστασης απέναντι στην αθλήτρια, με την πλειοψηφία του πολιτικού και αθλητικού κόσμου να στέκονται στο πλευρό της και να στηρίζουν την απόφασή της να μιλήσει για την επίθεση εναντίον της.Έδωσε, παράλληλα, και κουράγιο σε άλλες αθλήτριες που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν ότι και αυτές είχαν πέσει θύματα κακοποίησης.

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση. Η κ. Γεννηματά, σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει πως η Σοφία Μπεκατώρου με τη στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής.

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, καταδικάζει με ανακοίνωσή του «την κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου από δράστη που είχε επίσημη, θεσμική ιδιότητα απέναντι σε κορίτσι/γυναίκα που βρισκόταν σε εξάρτηση από αυτόν.»

«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της και να μιλήσουν», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στα social media η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

Την στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου που μίλησε δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε στο παρελθόν, θέλησε να εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Instagram.”Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή”. Το μήνυμα στήριξης του Αλέξη Τσίπρα στη Σοφία Μπεκατώρου.

“Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων “ισχυρών παραγόντων” υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο Twitter.

Βαρουφάκης για Μπεκατώρου: Βοηθά να γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής «Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

COMMENTS