Περιβάλλον: Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις παραλίες της Ελλάδας

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβάλλον: Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις παραλίες της Ελλάδας

Η ανάγκη προστασίας και φροντίδας του περιβάλλοντος, δεν αναστέλλεται από καραντίνες και lockdowns, είναι διαρκής και επιτακτική και το «Typhoon Project», του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη», με κύριο μοχλό το υπερσύγχρονο πλοίο συλλογής απορριμμάτων «Τυφώνας», συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι σήμερα, η ομάδα του «Typhoon Project» έχει καθαρίσει περισσότερες από 1.453 παραλιακές περιοχές της Χώρας, σε βάθος μέχρι και 50 έως 100 μέτρων από την ακτογραμμή, στις Κυκλάδες και στο Βόρειο Αιγαίο, στον Σαρωνικό και στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο, απομακρύνοντας περισσότερα από 168.188 κιλά απορρίμματα. Ταυτόχρονα, ο «Τυφώνας» λειτουργεί ως ερευνητική βάση για επιστημονικές ομάδες που μελετούν τη θαλάσσια ρύπανση στη χώρα μας.

Πλαστικά και άλλα απορρίμματα δεκαετιών, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου συνέχισαν να βρίσκονται στον δρόμο του ενισχύοντας την πίστη για την σπουδαιότητα της αποστολής. 

Οι αποστολές του πλοίου συνεχίζονται ακατάπαυστα, βάσει επιστημονικού σχεδιασμού,  αναδεικνύοντας την ανάγκη για φροντίδα όχι μόνο των παραλιών που απλώνουμε τα καλοκαίρια τις πετσέτες μας αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών που αποτελούν ούτως ή άλλως κομμάτι του ίδιου οικοσυστήματος.

 
 

Η αρχή για το «Typhoon Project», το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, έγινε το 2019. Στόχος: να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής και να παραδώσει τις ακτές, καθαρές πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.

Κύριος μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon» (ή «Τυφώνας»), ένα υπερσύγχρονο νορβηγικής ναυπήγησης πλοίο μήκους 72 μέτρων και πλάτους 16 που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

Εκτός από τα σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και τον βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης, το πλοίο διαθέτει 5 ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών καθώς και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.

Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών, και εν γένει για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Για τη σημαντική συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας, το «Typhoon Project» απέσπασε πρόσφατα σημαντική διάκριση στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, κατακτώντας το «Sustainability Award».

Πηγή