HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στο Μουσείου Αμπέλου – Οίνου στον Τύρναβο

Περιήγηση στο Μουσείου Αμπέλου – Οίνου στον Τύρναβο

Το Αρχοντικό Καράσσου κληροδοτήθηκε από τους κληρονόμους της οικογένειας Καράσσου προς το Δήμο Τυρνάβου, υπό τον όρο να  λειτουργήσει ως Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μαρουσούλης

Με εργασίες ήπιας παρέμβασης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων (5η Εφορεία Βόλου) και τη συμβολή του αρχιτέκτονα- ζωγράφου Δ. Ταλαγάνη, το κτίσμα αποκαταστάθηκε πλήρως και άνοιξε για το κοινό το 2008, ως μουσείο «Αμπέλου, Οίνου, Οίκου Ανθρώπου», με εκθέματα από τις αγροτικές ασχολίες των Τυρναβιτών, την καθημερινή αγροτική ζωή καθώς και με ένα αρκετά πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα.

Τα πρώτα εκθέματα ανήκαν στη ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Καράσου αλλά αργότερα και έπειτα από προσπάθειες του Πολιτιστικού Οργανισμού, η συλλογή εμπλουτίστηκε με δεκάδες νέα αντικείμενα και εργαλεία του παρελθόντος που δωρίστηκαν από οικογένειες του Τυρνάβου, τα οποία συμπλήρωσαν τα μουσειακά εκθέματα του χώρου. Το αρχοντικό Καράσου είναι ένα διώροφο οίκημα που αποτελείται από ισόγειο και 1ο όροφο. Διαθέτει δύο δωμάτια και ένα ανοιχτό κεντρικό χώρο στο ισόγειο, πέντε δωμάτια στον πρώτο όροφο καθώς και ένα υπόγειο κελάρι το οποίο έχει διαμορφωθεί ως χώρος συνεστιάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.mouseio2

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει στο προσωπικό της αρχείο της η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λέλα Μάγγου, στο Αρχοντικό Καράσσου εκτίθενται συλλογές αντικειμένων όπως: αγροτικά εργαλεία που χρησίμευαν στην καλλιέργεια των αμπελιών και την  παραγωγή οίνου και τσίπουρου, σταμπωτά της οικογένειας Ιωαννίδη, έργα λαϊκής ζωγραφικής των Δ. Ταλαγάνη, Γ. Κακαδιάρη και Μπλάντα, όπως και γλυπτά του Γ. Καλακαλλά. Επίσης περιλαμβάνει φωτογραφικό αρχείο με φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές  από την παραγωγή οίνου και τσίπουρου, από την ζωή των Τυρναβιτών, καθώς και άποψη της πόλης παλιά.

Αναλυτικότερα, στον 1ο όροφο του μουσείου εκτίθενται αντικείμενα όπως παλιά καζάνια που αποσκοπούσαν στην παρασκευή του τσίπουρου, ξύλινα βαρέλια για την αποκομιδή των σταφυλιών, αροκάνι που αλώνιζαν το σιτάρι, σπαρτική μηχανή παλαιού τύπου καθώς και πληθώρα αντικειμένων που χρησίμευαν στον τρόπο παραγωγής  του κρασιού και του τσίπουρου.

Στο ισόγειο υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, παλιά μηχανή ραψίματος, πλάστιγγα, ξύλινες σόμπες παλαιού τύπου καθώς και αντικείμενα που χρησίμευαν στην καθημερινότητα των Τυρναβιτών. Το υπόγειο κελάρι, κατασκευασμένο από πέτρα και συμπαγή τούβλο, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε ο χώρος να είναι κατάλληλος για διαλέξεις, σεμινάρια, ομιλίες και διαθέτει όλα τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα. Η αυλή του μουσείου που διακοσμείται από μεγάλα ξύλινα βαρέλια και κάρα παλιάς εποχής, είναι κατάλληλη για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, κ.ά.

mouseio3

Κύρια επιδίωξη του δήμου Τυρνάβου από το 2008 που πρωτολειτούργησε το μουσείο, υπήρξε η δημιουργία ενός συνόλου ολοκληρωμένου αισθητικά και ιστορικά, μέσα από το οποίο να αποκαλύπτεται η ατμόσφαιρα της εποχής και οι αισθητικές και κοινωνικές αξίες των ανθρώπων του τότε. Το χώρο του μουσείου μπορούν να επισκέπτονται σχολεία με σκοπό να γνωρίσουν διάφορα αντικείμενα χρήσιμα στην παραγωγή του κρασιού και του τσίπουρου και όχι μόνο. Επισκέψεις σχολείων ή άλλων φορέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτισμού.

Ο ΔΩΡΗΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΣΣΟΣ

Ο στρατηγός Σταύρος Καράσσος γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1884 και ήταν το πρώτο παιδί της πολυμελούς οικογένειας του Αστερίου Καράσσου. Σε ηλικία 18 χρόνων έφυγε για την Αμερική αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη ζωή του μετανάστη. Στη 10ετία του 1950 ήταν ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες μετανάστες της Αμερικής. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, με χρηματιστηριακές εργασίες και ήταν ιδιοκτήτης μεγάλων ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Φλώριδα και αλλού.

Το 1960 γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Από την πρώτη στιγμή τον απασχόλησε το θέμα της διάθεσης της μεγάλης περιουσίας του για κοινωφελή έργα στη γενέτειρα του, όπως η ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου.

mouseio4

 

Πηγή

 

COMMENTS