Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ να καλύψουν όλα τα παιδιά

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ να καλύψουν όλα τα παιδιά

Την ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, ζητούν με ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Λόγω της διαχρονικής υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, οι υπάρχουσες δομές παραμένουν αναντίστοιχες με τις ανάγκες των νέων νοικοκυριών και κυρίως με τον αριθμό των παιδιών που πρέπει να καλύψουν. Αποτέλεσμα η αγωνία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών κάθε τέτοια χρονική περίοδο να εντείνεται, καθώς γίνονται οι αιτήσεις στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς των Δήμων.

Το δε Πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, που έρχεται, υποτίθεται συμπληρωματικά, να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες καλύπτει και πάλι μόνο ένα μέρος τους.
Το πρόβλημα που είναι ακόμα πιο οξυνόμενο για τις βρεφικές ηλικίες, αφού αυτό το κομμάτι της παιδικής μέριμνας παραμένει διαχρονικά πλήρως ανεπαρκές και στην ευθύνη της οικογένειας και το κράτος και οι θεσμοί του, όπως οι Δήμοι, το προσεγγίζουν διαχρονικά με τη λογική του “κόστους”!
Εξίσου εκρηκτική και ακόμα χειρότερη η κατάσταση όσον αφορά τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών στις δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΑμεΑ, όπως επιβεβαιώνεται και από τα χιλιάδες παιδιά που απορρίφθηκαν, την περσινή χρονιά, από το πρόγραμμα.
Το δίκτυο συνολικά των δημόσιων/δημοτικών Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών είναι διαπιστωμένο ότι υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών, τα δε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ είναι ελάχιστα. Πλάι σε αυτήν την πολιτική απαξίωσης, ανθίζουν και οι “ρηξικέλευθες” προτάσεις της Κυβέρνησης όπως το περίφημο Πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”, παρουσιάζοντάς το τάχα ως πρωτοποριακό και ότι τάχα έρχεται να ενισχύσει τις άνεργες γυναίκες.
Αν πλάι σε αυτήν την κατάσταση απαξίωσης, προστεθεί ως εξέλιξη και η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση, η οποία δεν πήρε κανένα ουσιαστικά μέτρο ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι δομές και όταν αυτές άνοιξαν με οδηγό την ατομική ευθύνη της οικογενείας, το self-test και την ελπίδα των εμβολιασμών που καρκινοβατεί, το νοικοκυριό δεν μπορεί να προϋπαντήσει τη νέα προσχολική χρονιά με αισιοδοξία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε οι Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί στους Δήμους της χώρας να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους;
Με ποια μέτρα θα στηρίξει τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ – ΑμεΑ στους Δήμους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους; Πότε επιτέλους θα μονιμοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων στις αντίστοιχες δομές που χρόνια τώρα είναι όμηροι των ληξιπροθέσμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και συχνά-πυκνά εκβιάζονται με την απειλή της απόλυσης από σειρά δημάρχων;».

Πηγή