HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Οχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε Δαμάσι, Γεντίκι

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Οχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε Δαμάσι, Γεντίκι

Κόκκινο «άναψε» το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σχετικά με τη μελέτη

περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην κοινότητα Δαμασίου Τυρνάβου, καθώς θεωρήθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε δυσχερή θέση τους κτηνοτρόφους της επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι αναζητούν βοσκότοπους για τα ζώα τους. Με αφορμή σχετική επερώτηση της παράταξης «η Θεσσαλία στην καρδιά μας» σχετικά με τον φωτοβολταϊκό σταθμό στο «Γεντίκι» Δήμου Τεμπών, ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι «για τη συγκεκριμένη επένδυση, η Περιφέρεια έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ότι την τελική έγκριση τη δίνει η Αποκεντρωμένη και το κράτος».
Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε ξανά με τηλεδιάσκεψη, ο κ. Αγοραστός σχολιάζοντας την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη ΜΠΕ Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 70 mw στην κοινότητα Δαμασίου, θέση «Μεγάλο Καλαμάκι» σε μία έκταση 60 στρεμμάτων, υπενθύμισε ότι «και το 2012 η τότε Περιφερειακή Αρχή εισηγήθηκε αρνητικά σε αντίστοιχη πρόταση άλλης εταιρείας, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι οι κτηνοτρόφοι μας, χρειάζονται τους βοσκότοπους. Πόσο μάλιστα τώρα που συντάσσονται τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα οποία και θα καθορίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις, με βάση τις οποίες θα δίνονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημάρχου Τυρνάβου και τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γ. Κόκουρα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Δημοτική Αρχή δεν είναι κατά της πράσινης ενέργειας ή των φωτοβολταϊκών, αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε εκτάσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες». Υπενθύμισε τα συνεχή πλήγματα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Τυρνάβου, με την πανδημία του κορονοϊού, τον σεισμό, τα οξυμένα προβλήματα με το κόστος εκτροφής. Δεν μπορούν να υποστούν άλλο πλήγμα και με την απώλεια των βοσκοτόπων» κατέληξε.
Με αφορμή επερώτηση της παράταξης «Θεσσαλία στην καρδιά μας» για τον φωτοβολταϊκό σταθμό στο «Γεντίκι» του Δήμου Τεμπών (την ανέπτυξε η κ. Αράπκουλε), ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι «για τη συγκεκριμένη επένδυση, η Περιφέρεια δεν μπορεί να επέμβει, καθώς η τελική άδεια δίνεται από την Αποκεντρωμένη, ενώ για το αν θα τηρηθεί το ποσοστό της επένδυσης στην έκταση 1% της παραγωγικής γης -όπως προβλέπει ο Νόμος- αρμόδιος να το ελέγξει είναι ο ΑΔΜΗΕ (ΔΕΗ). Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ωστόσο την αρνητική θέση της Περιφερειακής Αρχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε μία περιοχή που φιλοξενεί τον περίφημο πράσινο λίθο. Αναφέρθηκε στην αντιδικία του Δήμου Τεμπών με το ελληνικό δημόσιο και την εταιρεία, καθώς η επίμαχη έκταση όπου θα φιλοξενήσει τον Σταθμό δόθηκε από το Δασαρχείο Λάρισας στην εταιρεία και κατέληξε λέγοντας ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν σε μέρη, όπου δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην αρχιτεκτονική του τοπίου.

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία» Δημ. Κουρέτα, για τον μελισσοκομικό τουρισμό, ο οποίος δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ενώ στη διπλανή Τουρκία ανθεί. «Μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη συνδυάζουν επισκέψεις σε φυσικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα με επισκέψεις σε μελισσοκομεία, μελισσοκομικά ινστιτούτα, μελισσοκομικά μουσεία, γιορτές μελιού ή συσκευαστήρια μελιού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον τομέα του μελισσοκομικού τουρισμού με ειδικό τουρισμό από το εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας και ρώτησε τον Περιφερειάρχη αν σκοπεύει να διαθέσει πόρους για να αναπτύξει τον μελισσοκομικό τουρισμό σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας (Ελασσόνα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πήλιο).
Ο Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους μελισσοκομικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία (ΟΜΣΕ) και αυτό αποδεικνύεται από την οικονομική στήριξη που παρέχει για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο φεστιβάλ μελιού της Αθήνας, αλλά και με τη διάθεση του χώρου, μπροστά από την Περιφέρεια, για την έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων που γίνεται κάθε χρόνο. «Επενδύουμε στον γαστρονομικό τουρισμό, μας ενδιαφέρει η προβολή της αντιοξειδωτικής δράσης, ιδιαίτερα του μελιού στον Όλυμπο και για αυτό αναθέσαμε μελέτη στον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Γούσιο για να συγκρίνει τις ευεργετικές-αντιβιοτικές δράσεις μελιών Ολύμπου σε σύγκριση με το γνωστό μέλι «μανούκα». Με χαρά ενημερωθήκαμε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την περιοχή μας».

Γ. Ρούστας

Πηγή