HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οίνος ο αγαπητός | Θεσσαλία: Ο Δημήτρης Μίγας μιλά για την αγαπημένη του ποικιλία στην EΡΤ

Οίνος ο αγαπητός | Θεσσαλία: Ο Δημήτρης Μίγας μιλά για την αγαπημένη του ποικιλία στην EΡΤ

Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου ταξιδεύουν στη Θεσσαλία. Πρώτη στάση ο Τύρναβος για να γνωρίσουμε το μοναδικό ερυθρό μοσχάτο Αμβούργου ή Τυρνάβου όπως ονομάζεται στην περιοχή. Ο Δημήτρης Μίγας μας υποδέχεται στο Κτήμα Μίγας και μας μιλά για την αγαπημένη του ποικιλία, την οποία οινοποιεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αλλά και την οικογενειακή παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Δοκιμάζουμε το μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου στην λευκή και ροζέ εκδοχή του. Στην παρέα προστίθεται και ο οινολόγος του κτήματος, ο Αποστόλης Μόκας και η γευσιγνωσία συνεχίζεται με δύο ημιαφρώδη και ένα λιαστό πάντα από μοσχάτο Τυρνάβου. Επόμενη στάση τα Βούναινα και το Κτήμα Καριπίδη. Ο Κυριάκος Καριπίδης μας υποδέχεται και μας μιλά για τους αμπελώνες τους που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο ξένες ποικιλίες με έμφαση στις ιταλικές nebbiolo, sangiovese και primitive. Στο κελάρι του οινοποιείου δοκιμάζουμε τα κρασιά του κτήματος και συζητάμε για οινοποιήσεις, παλαιώσεις και την φιλοσοφία τους. Τελευταία στάση το κτήμα Ντούγκου, στους πρόποδες του Ολύμπου, στην περιοχή της Ραψάνης. Τα δύο αδέρφια, ο γεωπόνος Θάνος Ντούγκος και η οινολόγος Λουΐζα Ντούγκου μας υποδέχονται και μας ξεναγούν στο κτήμα τους και μας μιλούν για την οικογενειακή ιστορία και τους αμπελώνες τους που φιλοξενούν γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους και συζητάμε, μεταξύ άλλων, για το περίφημο πολυδυναμικό ξινόμαυρο που στη ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη παντρεύεται με το Σταυρωτό και το Κρασάτο.

Δείτε το βίντεο εδώ

 

Οίνος ο αγαπητός | Θεσσαλία (Τύρναβος –Βούναινα – Τέμπη)