HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Οι 5 ψυχρολουσίες των κτηνοτρόφων, που ζητούν ενισχύσεις Deminimis

Οι 5 ψυχρολουσίες των κτηνοτρόφων, που ζητούν ενισχύσεις Deminimis

Αναφέρονται σε νέα επιστολή του κτηνοτροφικού συλλόγου δήμου Τυρνάβου προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό

Οι πέντε (5) ψυχρολουσίες, που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι και γενικότερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων De minimis, αναλύονται σε νέα επιστολή, που απέστειλε προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, ο κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Τυρνάβου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης.  

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή, έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Πίκρα, αγανάκτηση και θυμός, είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στις τάξεις των αιγοπροβατοτρόφων, ειδικά μέσα στο 2021, αφού με την έλευση της νέας χρονιάς, τα προβλήματά του κλάδου, αντί να μειωθούν, διογκώθηκαν σε υπερβολικό βαθμό και ο θυμός και η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων επιτείνεται από το γεγονός, ότι βλέπουν ένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρακολουθεί-κυριολεκτικά- άπραγο από τη θέση του απλού θεατή, τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρος ο κλάδος.

Μπορεί τη χρονιά που πέρασε να υπήρξε πράγματι μια αύξηση στις τιμές του γάλακτος στους παραγωγούς, της τάξεως, περίπου, του 10%, ως απόρροια της έλλειψης πρώτης ύλης για τους γαλακτοβιομήχανους και τις τυροκομικές επιχειρήσεις, αλλά από το τέλος του 2020 και ειδικά με την έναρξη της νέας χρονιάς του 2021, στην κυριολεξία, οι αιγοπροβατοτρόφοι, «γεύθηκαν» διαδοχικές ψυχρολουσίες και πιο συγκεκριμένα:

   1η ψυχρολουσία:  η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (Βασική και Πρασίνισμα), όπου είδαμε να μας πιστώνονται λιγότερα χρήματα, είδαμε να μας παρακρατούνται μεγάλα ποσά επιδοτήσεις και ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε τι ακριβώς δικαιούμαστε και πόσα ακριβώς θα πρέπει να μας επιστραφούν και το ακόμα χειρότερο, δεν ξέρουμε πότε θα μας επιστραφούν αυτά τα χρήματα.

2η ψυχρολουσία: από το Δεκέμβρη του 2020 και μέχρι σήμερα, υπήρξε άνοδος στις τιμές  των ζωοτροφών, της τάξεως, περίπου, 30-40%, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί η μικρή αύξηση (10%) που απολαύσαμε στις τιμές του γάλακτος.

Για του λόγου του αληθές:

  • Η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό
  • Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
  • Το τριφύλλι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
  • Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό

Προφανώς, να επισημάνουμε, ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά τις καρπώθηκαν 3-4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων.   

3η ψυχρολουσία: το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο με Μάρτιο αλλά και μέσα στον Απρίλιο, υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 40%.

Φυσικά οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ αποτελούν ανέκδοτο για τους κτηνοτρόφους, αφού δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για μείωση παραγωγής λόγω παγετού.

4η ψυχρολουσία: ζητήσαμε με επιστολή μας, σε προγενέστερο χρόνο, να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας, πιο νωρίς από τις άλλες χρονιές αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι έχουμε υπέρμετρη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. 

5η ψυχρολουσία: πρόσφατα γίναμε μάρτυρες μιας δυσάρεστης κατάστασης με τη νοθεία στο εθνικό μας προϊόν, τη Φέτα, με αγελαδινό γάλα, από το οποίο αρνητικό γεγονός, συμπεραίνεται ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος στην όλη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας της Φέτας και των ελληνοποιήσεων γενικότερα των προϊόντων ΠΟΠ.

Παράλληλα, ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα λεχθέντα του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ) κ. Γιάννη Βιτάλη, ότι ο σχετικός νόμος Βορίδη, περί αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου, είναι μόνο στα χαρτιά.

      Κύριε υπουργέ,

όλα τα παραπάνω συσσωρευμένα προβλήματα του  κτηνοτροφικού κλάδου, έχουν προκαλέσει σε όλους τους κτηνοτρόφους τεράστια οικονομική ζημία και γι’ αυτό το λόγο ζητάμε επιτακτικά έκτακτη οικονομική ενίσχυση De minimis, που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018.

     Τέλος θέτουμε προ των ευθυνών, τόσο σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και τους βουλευτές ανά την επικράτεια, τους οποίους και προτρέπουμε να μην είναι δίπλα μας (όπως κατά κόρον δηλώνουν) αλλά «απέναντί» μας, ώστε να μπορούν να μας κοιτάνε στα μάτια»!!!   

Για το Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου

Ο Πρόεδρος

Αργύρης Μπαϊραχτάρης