HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Οδική συμπεριφορά στην Ελλάδα – Για πόσο ακόμα θα θρηνούμε θύματα

Οδική συμπεριφορά στην Ελλάδα – Για πόσο ακόμα θα θρηνούμε θύματα

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα στην Κεφαλονιά, με θύματα 2 μικρά παιδιά, έναν 20χρονο και μια 16χρονη, αλλά και έναν 80χρονο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η οδική μας συμπεριφορά. Δεν γνωρίζουμε ποιος έφταιγε. Σίγουρα ο νεαρός όπως αναφέρουν οι φίλοι του είχε πάθος με τις μηχανές, ενώ οι μαρτυρίες λένε ότι λόγω μεγάλης ταχύτητας έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω στον 80χρονο. Η μηχανή σύμφωνα με άλλα σάιτ διαμέλισε τον παππού.

Τα ίδια γίνονται κ εδώ. Ο κεντρικός δρόμος λόγω έργων έχει στενέψει, ο Τύρναβος κρύβει στενά και περίεργους δρόμους. Όσο και να τους ξέρεις, οι ταχύτητες που αναπτύσσονται κάθε βράδυ δεν είναι για αυτούς τους δρόμους, απλό αλλά όπως φαίνεται όχι κατανοητό.

Άλλοι θα πούνε φταίνε οι δρόμοι. Μα δεν ξέρουμε που ζούμε; Μας είπανε ποτέ ότι ολόκληρη η χώρα είναι γεμάτη με πίστες F1; το πρόβλημα πάντα είναι το κράτος και οι άλλοι. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα.

Τα τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο είναι πολλά στην Ελλάδα. Και σε αυτό φταίμε εμείς. Φταίνε όσοι (και εδώ στην περιοχή μας), τρέχουν κάθε βράδυ με τις μηχανές τους ή τα αυτοκίνητα τους, ανεξέλεγκτα νομίζοντας ότι είναι σούπερ ήρωες, φταίει η αστυνομία που σπάνια προλαβαίνει τέτοια ατυχήματα όσες κλήσεις και να γίνουν στην τροχαία. Κάποτε είχα ακούσει να μου λένε ότι όταν βλέπουμε κάτι επικίνδυνο στον δρόμο πρέπει να ενημερώνουμε τις αρχές, ποιος θα το κάνει πλέον όταν η απάντηση είναι μόνιμα απογοητευτική και αδιάφορη; .

Φταίει η παιδεία από το σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που διδάχθηκαν από μικρά να συμπεριφέρονται ως πεζοί, με ποδήλατα ή πατίνια, ήταν καλύτεροι οδηγοί στην μετέπειτα ζωή τους. Πάλι οι γονείς; σίγουρα από ένα σημείο και μετά η καθοδήγηση τους τελειώνει και τα παιδιά είναι ανεξάρτητα, αλλά είναι μια καλή αρχή.

Φταίνε οι σχολές οδηγών (ΟΧΙ ΟΛΕΣ) και οι ελεγκτές που δίνουν διπλώματα, μερικές ακραίες φορές χωρίς καν να πας να δώσεις. Δεν ξέρουμε καν τα σήματα και το πως να φερόμαστε στον δρόμο. Το στοπ είναι διακοσμητικό. Δεν μάθαμε ότι σε διάβαση ο πεζός μπορεί να περάσει. Ένας ποδηλάτης σταμάτησε κάποτε σε διάβαση πεζών και άκουσε….και τι δεν άκουσε.

Φταίμε όλοι. Και εδώ στον Τύρναβο τα βλέπουμε κάθε μέρα, και είναι κρίμα να χαθεί και άλλη ψυχή. Όλοι ξέρουμε κάποιον που χάθηκε στην άσφαλτο. Και είναι ακόμα πιο οδυνηρό όταν δεν φταίει καν και πληρώνει την αδιαφορία και την αλητεία άλλου. Πότε θα εμπεδώσουμε ότι δεν είμαστε γητευτές των δρόμων. Δεν είναι μαγκιά. Δεν είναι μαγκιά να μην φοράς κράνος, δεν είναι μαγκιά να μην φοράς ζώνη, δεν είναι μαγκιά να τρέχεις μέσα σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους. Δε είναι μαγκιά να κλαίνε μανάδες για 5 λεπτά ταχύτητας. Δεν είναι μαγκιά. Φτάνει.