Ντοκουμέντο η φωτογραφία ελήφθη στον Τύρναβο τον Απρίλιο του 1897 στην μάχη εναντίον των Τούρκων…

HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Ντοκουμέντο η φωτογραφία ελήφθη στον Τύρναβο τον Απρίλιο του 1897 στην μάχη εναντίον των Τούρκων…

Φωτογραφία ντοκουμέντο, Έλληνες στρατιώτες σε θέσεις μάχης στην πρώτη γραμμή κοντά στον Τύρναβο ενώ αναμένουν την επίθεση από τους Τούρκους

Αυτή είναι πρώτη φωτογραφία με άνδρες του ελληνικού στρατού σε πολεμικό μέτωπο

Η φωτογραφική αυτή λήψη έγινε από ξένο δημοσιογράφο στο μέτωπο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Δεν είναι στημένη, κάτι που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δείχνει Έλληνες στρατιώτες σε θέσεις μάχης στην πρώτη γραμμή κοντά στον Τύρναβο ενώ αναμένουν την επίθεση από τους Τούρκους…. Λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας, στις 21 Απριλίου 1897, οι εικονιζόμενοι στρατιώτες έδωσαν σκληρή, αλλά απεγνωσμένη μάχη με τον επιτιθέμενο τουρκικό στρατό. Τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν το εχθρικό ιππικό τους υπερφαλαγγίσει….

Στερεοσκοπικό αντίγραφο της φωτογραφίας της Underwood and Underwood (Αρχείο Κ. Λαγού) Η αμερικανική φωτογραφική εταιρεία Underwood and Underwood τύπωσε πολλά «στερεοσκοπικά» αντίτυπα αυτής και άλλων φωτογραφιών του πολέμου του 1897 για συλλέκτες λήψεων από ιστορικά γεγονότα. Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι αν υπάρχει μία φωτογραφία που καταγράφει την έλλειψη προετοιμασίας των Ελλήνων στον Πόλεμο του 1897 είναι αυτή. Ο ελληνικός στρατός εφάρμοσε τακτικές άτακτου στρατεύματος με τη χρήση ταμπουριών από μικρές ομάδες ανδρών.

Ήταν σαν να πολεμούσε και πάλι στην Επανάσταση του 1821 και όχι στην αυγή του 20 αιώνα! Σημείωση: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, γνωστός στην Ελλάδα ως Ατυχής πόλεμος, ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας το 1897. Άμεση αφορμή ήταν το Κρητικό Ζήτημα, στο οποίο η Ελληνική πλειοψηφία της Οθωμανικής επαρχίας της Κρήτης επιθυμούσε την Ένωση με την Ελλάδα. Παρά την αποφασιστική Οθωμανική στρατιωτική νίκη, η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία ιδρύθηκε το επόμενο έτος (ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον πόλεμο), με τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας και της Δανίας ως πρώτο Ύπατο Αρμοστή. Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική προσπάθεια στην οποία δοκιμάστηκε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821 και την πτώχευσή της τον Δεκέμβριο του 1893….

You cannot copy content of this page