HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Greek Top Women Awards 2021: Βραβείο στην αναισθησιολόγο Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΑΧΕΠΑ

Greek Top Women Awards 2021: Βραβείο στην αναισθησιολόγο Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΑΧΕΠΑ

Η φετινή διοργάνωση της απονομής των GREEK TOP WOMEN AWARDS 2021 είναι αφιερωμένη στην προσφορά 20 γυναικών ιατρών και νοσηλευτριών στην ελληνική κοινωνία και τη μάχη τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στο eirinika.gr και το madeingreece.news συνεχίζουμε να σας παρουσιάζουμε τις γυναίκες που θα τιμήσουμε φέτος.

Ξεκινήσαμε με την πνευμονολόγο Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας και ∆ιευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής ΓΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», την Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την  την πνευμονολόγο – εντατικολόγο Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίσαμε με την Μηλίτσα ΜπιτζάνηΣυντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ, ΠΓΝΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», την Ευαγγελία Γαζέπη την νοσηλεύτρια στη Νάουσα που έχασε την ζωή της από τον ιό, την Προϊσταμένη Διατομεακού Τομέα Μονάδων ΓΝΑ »Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Έφη Καμπισιούλη, την πρώτη νοσοκόμα που είχε το θάρρος να κάνει το εμβόλιο κατά του Covid- 19, την Γκρανιά Κλώτσα, Διευθύντρια Λοιμωξιολογίας στο Παν/κό Νος/μείο του Cambridge και την Ελένη Μουλούδη, Συντονίστρια-Διευθύντρια ΜΕΘ Ενηλίκων του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την Αναισθησιολόγο – Εντατικολόγο Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναισθησιολογίας ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ».

Το who is who της Ελένης Γκέγκα που τιμάμε στο eirinika

Γεννήθηκε το 1961 στη Λάρισα με καταγωγή από το Λιτόχωρο Πιερίας και σε πολύ μικρή ηλικία μετακομίσε με τους γονείς της στη Θεσσαλονίκη.

Είναι παντρεμένη με τον Νευροχειρουργό Θ. Σπηλιωτόπουλο και έχουν δύο παιδιά τον Θεοδόση που κάνει ειδικότητα Νευροχειρουργικής και την Πηνελόπη που είναι διαιτολόγος.

Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια έκανε το αγροτικό της στην Άρνισσα του νομού Πέλλας.

Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γενημματάς στη Θεσσαλονίκη και εξειδικεύτηκε στην Εντατικολογία στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Από το 2000 εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου ξεκίνησε ως επιμελήτρια Β, το 2013 εξελίχθηκε στο βαθμό της Διευθύντριας και από το 2015 εως σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας ΕΣΥ και Υπεύθυνης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αναισθησιολογίας (ΜΕΘΑ).

Όσον αφορά την επιστημονική της δραστηριότητα έχει συμμετάσχει:

– σε ένα μεγάλο αριθμό Διεθνών και ελληνικών συνεδρίων είτε με ανακοινώσεις είτε ως σχολιαστής η ως προεδρείο είτε ως οργανωτική επιτροπή, καθώς και σε αρκετές στρογγυλές τράπεζες με θέματα που άπτονται της σύγχρονης αναισθησιολογίας, του μοντέρνου μηχανικού αερισμού και άλλων εξειδικευμένων θεμάτων της εντατικής θεραπείας

– στη συγγραφή πολλών δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα τόσο ελληνικά όσο και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

– σε ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες σαν κύριος ερευνητής

– στην εκπαίδευση των ειδικευομένων αναισθησιολόγων στον τομέα της διαχείρισης ασθενών στη Μοναδα Εντατικής Θεραπείας

Επιπλέον συμμετείχε στην εκπαίδευση για την εξειδίκευση μεγάλου αριθμού νέων εντατικολόγων οι οποίοι σήμερα στελεχώνουν μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Είμαι μέλος των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών

  • Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας
  • Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδος στην οποία έχω διατελέσει μέλος και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
  • Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία
  • Ευρωπαϊκή εταιρεία Αναισθησιολογίας ESA και της
  • Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ESICM

Τον τελευταίο χρόνο, με την πίεση που ασκήθηκε στο σύστημα Υγείας από την πανδημία, η προσπάθεια για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες μεγιστοποιήθηκε και καταφέρανμε υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘΑ να καλύψουν τον υπερβολικό όγκο των περιστατικών που έπρεπε να διαχειριστούν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από 10 λειτουργικές κλίνες έφτασαν τις 42.