HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Γουργουλιάνης: Δεν είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο

Γουργουλιάνης: Δεν είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο

Την ώρα που στο προσκήνιο των τελευταίων μηνών είναι ο κορωνοϊός, η ρύπανση κάθε χρόνο στην Ελλάδα «σκοτώνει» 7000 ανθρώπους, ενώ το κάπνισμα πολύ περισσότερους κι από τον κορωνοϊό και από τη ρύπανση. Οι ειδήσεις όμως αυτές έχουν πάει στο περιθώριο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρελίδη, για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τη ζωή μας αυτό το χειμώνα.

Ο κορωνοϊός εκτόπισε καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα

«Ξαναζούμε τις μέρες του Μαρτίου και του Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης, με το Τμήμα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τη ΜΕΘ Covid να είναι σχεδόν πλήρεις.
Την ίδια στιγμή ο κόσμος είναι διστακτικός να επισκεφθεί το Νοσοκομείο για να παρακολουθήσει τα προβλήματα της υγείας του, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.
«Ο κόσμος φοβάται να πάει στο Νοσοκομείο, φοβάται να μην κολλήσει, οπότε καθυστερούν και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Κι αυτό καταγράφηκε όλο τον χρόνο, τα υπόλοιπα περιστατικά μειώθηκαν πάρα πολύ, γιατί οι άνθρωποι καθυστερούν να πάνε στις μονάδες υγείας. Ο κορωνοϊός εκτόπισε τα υπόλοιπα νοσήματα και τα καρδιολογικά και του αναπνευστικού. Το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και το ζούμε κι εμείς στην Κλινική του Νοσοκομείου», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Έχουμε περιθώρια στις ΜΕΘ της επαρχίας

Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση και την πορεία της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως έχουμε μία πλασματική εικόνα για τα κρούσματα κι αυτό είναι αυτονόητο. Για να ξέρουμε πόσα ακριβώς κρούσματα έχουμε σε όλη τη χώρα, έπρεπε να κάνουμε καθημερινά τεστ σε όλο τον πληθυσμό.
» Εκεί που ψάχνουμε, βρίσκουμε. Αν δεν ψάξουμε, δεν βρίσκουμε. Ενώ το πρώτο διάστημα γίνονταν τεστ σε ασθενείς που πήγαιναν στο Νοσοκομείο με συμπτώματα, τώρα τα περισσότερα που ανακοινώνονται είναι μολύνσεις. Δηλαδή κάποιοι στο πλαίσιο ιχνηλάτησης βρέθηκαν θετικοί. Δηλαδή βρέθηκε κορωνοϊός στο ρινικό επίχρισμα που μπορεί να μην έχουν και συμπτώματα.
Η αίσθηση που έχω από τα «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι ότι έχουμε τριπλάσια περιστατικά από αυτά του Αυγούστου και τον Ιούλιο και η ΜΕΘ covid στην Αθήνα είναι γεμάτες, στην επαρχεία όμως έχουμε ακόμη περιθώρια», εξήγησε ο Καθηγητής, εξηγώντας πως και τα διεθνή δεδομένα δείχνουν αυτή την τάση, ότι σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Μιλάνο που είναι πυκνοκατοικημένες, έχουμε περισσότερα κρούσματα.

«Θα «χορέψουμε» με τον κορωνοϊό και πιθανώς να έρθει ένα τρίτο κύμα πριν το καλοκαίρι κι εκεί να τελειώσουμε», σχολίασε για την πορεία του νέου ιού που ήρθε στη ζωή μας ο κ Γουργουλιάνης.

Δεν είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο

Ο κορωνοϊός κινητοποίησε όλη την επιστημονική κοινότητα και ήδη ερευνητικές ομάδες, Πανεπιστήμια και φαρμακευτικές βρίσκονται στη μάχη για την εξεύρεση εμβολίου που θα αναχαιτίσει τον ιό.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κρατά όμως τις επιφυλάξεις του για το εάν θα υπάρξει σύντομα εμβόλιο σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε για τους άλλους κορωνοϊούς Sars και Mers, ενώ σε ότι αφορά τον Covid 19 και τα εμβόλια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι μελέτες τους , δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις, δηλαδή ποιοι θα το κάνουν και γενικά η επιστημονική κοινότητα είναι πίσω στο να βγάλει ένα εμβόλιο τις επόμενες εβδομάδες ή έως το τέλος του χρόνου.

«Πρέπει να κάνουμε τη ζωή μας και να ζούμε με τον κορωνοϊό. Φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε αποστάσεις και ζούμε. Κερδίζουμε όσο μπορούμε τον καθαρό αέρα και τον ήλιο της Ελλάδας, ζούμε έξω από τα κτήρια και τους κλειστούς χώρους κι έτσι θα πάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» ξεκινούν αύριο στον Βόλο

Στο μεταξύ, από αύριο Πέμπτη 15 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στον Βόλο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Ξενία το Πανελλήνιο Συνέδριο Ημέρες Πνευμονολογίας. Είναι η 21η χρόνια που διεξάγεται το Συνέδριο και φέτος η διεξαγωγή του θα γίνει υπό τις νέες συνθήκες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης πέρυσι συμμετείχαν 700 γιατροί απ’ όλη την Ελλάδα, φέτος όμως θα βρίσκονται μόνο όσοι είναι στην περιοχή, ενώ το συνέδριο θα έχει και διαδικτυακή μετάδοση. Παράλληλα τόνισε πως η τήρηση των μέτρων θα γίνει ευλαβικά.
Ανέφερε πως μεταξύ των διαλέξεων που έχουν ιατρικό χαρακτήρα, την Κυριακή θα γίνει μία διάλεξη- παρουσίαση διηγημάτων πολιτών που συνέγραψαν μέσα στην καραντίνα, αλλά και θα προβληθεί ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το πως βίωσαν τα κτήρια την καραντίνα στη Λάρισα.
Ακόμη, το απόγευμα της Πέμπτης θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν τον αντικαπνιστικό νόμο, τη ρύπανση στον Βόλο, αλλά και τους δότες μυελού των οστών.

Νέα στοιχεία για τη ρύπανση στον Βόλο – 7000 θάνατοι κάθε χρόνο από τη ρύπανση στην Ελλάδα

Δίνοντας μόνο μία μικρή πρόγευση για τα νέα στοιχεία που αφορούν την ρύπανση στον Βόλο, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό με το θέμα της ρύπανσης. Στην Ελλάδα διάβαζα ότι έχουμε 7000 θανάτους το χρόνο από τη ρύπανση. Είναι λίγο παραπάνω από τους μισούς θανάτους που αποδίδονται στην παχυσαρκία, που επίσης αποτελεί μία μάστιγα. Έχουμε δεδομένα που επαληθεύουν τα προηγούμενα δεδομένα ότι όταν έχουμε μέρες ρύπανσης έχουμε περισσότερες εισαγωγές στο Νοσοκομείο και κυρίως στα παιδιά με άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και στους μεγαλύτερους. Όταν έχουμε παρατεταμένη ρύπανση για 2-3 μέρες ο κίνδυνος να πάει στο Νοσοκομείο είναι πολλαπλάσιος. Την άνοιξη και τον χειμώνα , που έχουμε περισσότερα περιστατικά ρύπανσης καταγράφονται και περισσότερες εισαγωγές. Στην έρευνα ακόμη είχαμε κι ένα απρόβλεπτο που ήταν η καραντίνα. Εκεί είδαμε ότι η ρύπανση μειώθηκε κατά 30-40%», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής. Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. κ. Σαχαρίδη.

Ξεχάστηκε το θέμα του καπνίσματος

Ένθερμος μαχητής κατά του καπνίσματος ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως επειδή τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στον κορωνοϊό, θέματα όπως η ρύπανση και το κάπνισμα ξεχάστηκαν.
» Οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι πολλαπλάσιοι κι από τη ρύπανση και από την παχυσαρκία, ίσως 4-5 φορές παραπάνω. Ελπίζω ότι αυτό το διάστημα που θα ζούμε περισσότερο έξω και προτρέπω εστιάτορες να κερδίσουν εξωτερικό χώρο με σόμπες κτλ να υπάρχει μικρότερη έκθεση στον καπνό. Ελπίζω το θέμα του καπνίσματος και του αντικαπνιστικού νόμου να το θυμηθούμε ξανά», είπε ο Καθηγητής.

Πηγή: magnesianews.gr