Έξαρση δίχως τέλος καταγράφει η πανδημία στην Ελλάδα

HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Έξαρση δίχως τέλος καταγράφει η πανδημία στην Ελλάδα

Έξαρση δίχως τέλος καταγράφει η πανδημία στην Ελλάδα ξεπερνώντας χθες ακόμη ένα «φράγμα», αυτό των 3.500 κρουσμάτων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.565 περιστατικά κορονοϊού με εστίες σε όλη τη χώρα -1.607 στην Αττική, 334 στην Κρήτη- και έντονα αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Παρά την έντονη διασπορά του ιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων στο νησί της Μυκόνου που έχει ανακοινωθεί (έως Δευτέρα 26/7) φαίνεται πως θα τηρηθεί και θα ακουστεί ξανά μουσική από τα ηχεία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση στη νησί συνεχίσει με τη σημερινή εικόνα.

Η Τρίτη είναι ημέρα με παραδοσιακά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτέλεσε ακόμη μια αρνητική έκπληξη ως συνέχεια της… ανηφόρας που έχει πάρει η επιδημία εδώ και τρεις εβδομάδες, από τις 29 Ιουνίου.

15% περισσότερα
Τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες είναι, μάλιστα, κατά 15% αυξημένα συγκριτικά με εκείνα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας (3.109 κρούσματα την προηγούμενη Τρίτη). Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν σε διάστημα ενός 24ώρου είναι πολύ μεγάλος, 89.521, και η θετικότητα διαμορφώθηκε χθες λίγο πριν από το όριο συναγερμού του 4%, σε 3,98%. Σχεδόν ένα στα δύο περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια να συγκεντρώνουν τις περισσότερες μολύνσεις (375 και 246 αντίστοιχα). Η Κρήτη εξακολουθεί να βρίσκεται στη «δίνη» του επιδημικού κύματος με συνολικά 334 θετικές διαγνώσεις, οι 153 εκ των οποίων στο Ηράκλειο. Παράλληλα, και τα υπόλοιπα νησιά καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής ανακοινώθηκαν χθες 36 νέα περιστατικά κορονοϊού.

Η επιδεινούμενη επιδημιολογική πορεία της χώρας μας είναι εμφανής και από την ανάλυση των λυμάτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το δίκτυο. Σημαντική αύξηση (+219%) καταγράφηκε στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη (+260%), στην Αλεξανδρούπολη (+255%), στα Χανιά (+176%).

Στα νοσοκομεία
Σταδιακή άνοδο, ως απόρροια της ανόδου της επιδημιολογικής καμπύλης, έχουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται στους 121 ασθενείς. ΜΕΘ και διασωληνώσεις, όμως, ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί και διατηρούν την πτωτική τους τάση. Οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 121. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, αυξάνονται οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές. Ο ίδιος παραθέτει ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο εφημέρευε από προχθές έως χθες το πρωί. Προσήλθαν 137 ύποπτα κρούσματα κορονοϊού με συμπτώματα, ενώ πριν από 15 ημέρες οι αντίστοιχες προσελεύσεις ανέρχονταν σε 25.