HomeΥΓΕΙΑ

Έρευνα με την συμμετοχή 2000 ατόμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τί έδειξαν τα αποτελέσματα αναφορικά με την πανδημία;

Έρευνα με την συμμετοχή 2000 ατόμων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τί έδειξαν τα αποτελέσματα αναφορικά με την πανδημία;

Για πρώτη φορά διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έρευνα για την κατάσταση της υγείας της σημερινής κοινωνίας. Ο τρόπος διεξαγωγής δε, της έρευνας αυτής, ταυτίστηκε πλήρως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και πραγματοποιήθηκε μέσω κοινοποιήσεων διαδικτυακού ερωτηματολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα εκπονήθηκε από την βιοχημικό-βιοτεχνολόγο Δήμητρα Μουλιού με την υποστήριξη του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνο Γουργουλιάνη.

Πώς προέκυψε μια τέτοιου είδους έρευνα;

«Οι ιοί θεωρούνται ακυτταρικές μορφές που αναπαράγονται μόνο σε ζωντανά κύτταρα ξενιστών, και που δεν υφίστανται ως ζωντανές οντότητες στο περιβάλλον διότι δεν πληρούν όλες τις ιδιότητες της ζωής. Σε αντίθεση με τον ορισμό των, όλες οι έρευνες, σήμερα, περιστρέφονται γύρω από τον κορονοïό και είναι πανδημοκεντρικές, ενώ, κατά την Ιπποκρατική Ιατρική, είναι σημαντικότερο να γνωρίζεις περισσότερα για την κατάσταση του ζωντανού οργανισμού που νοσεί, παρά για την ασθένειά του. Έπειτα, ο ένας χρόνος της πανδημίας της COVID-19 ανέδειξε μια πολυεπίπεδη κοινωνική κρίση αλλά και μια αδρότητα των ανθρώπων. Κάθε μέρα αναλύουμε την ‘ευαισθησία’ των μοριακών τεστ ανίχνευσης του ιού, και κανείς δεν μίλησε για τις ‘ευαισθησίες’ των ανθρώπων. Πλέον, γνωρίζουμε τόσα πολλά για τον ‘άγνωστο’ ιό, και τίποτα για τον ‘γνωστό’ ξενιστή του. Σχεδιάσαμε, λοιπόν, μαζί με τον καθηγητή κ. Γουργουλιάνη, μια έρευνα, με επίκεντρο την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου –κατ’ επέκτασιν της κοινωνίας-, ασχέτως της ύπαρξης του κορονοïού» αναφέρει η κ. Μουλιού.

Ποιο ήταν το προφίλ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα;

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι, το ίδιο περίπου ποσοστό ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων το 11% ανήκει στη νέα γενιά, το 37% ανήκει σε ηλικίες 25-40 ετών, το 42 ανήκει σε ηλικίες 40-56 ετών και το 10% ανήκει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το 18% ανέφερε πως ανήκει στον τριτογενή τομέα παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών, το 14% ανέφερε ανεργία, το 13,2% ανέφερε πως ανήκει στον τριτογενή τομέα σε υπηρεσίες εστίασης, το 11% δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες και το 8% φοιτητές, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά ήταν περίπου ίδια για τους υπόλοιπους δύο τομείς της κλασσικής οικονομίας, με έμφαση στον τριτογενή τομέα. Οι μισοί συμμετέχοντες ανέφεραν πως ζουν σε αστική περιοχή, ο ένας στους 5 ανέφερε πως ζει στα περίχωρα ή σε παραθαλάσσιο μέρος, και οι υπόλοιποι σε περιοχές με κάμπο ή βουνό. Το 62% περίπου, των συμμετεχόντων, εκτιμάει πως υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή που κατοικεί, ανεξαρτήτως γεωγραφικού περιβάλλοντος, ενώ ο ένας στους 4 ανέφερε πως βρίσκεται συχνά σε περιβάλλοντα με καπνό, σκόνη, ή άλλες χημικές ουσίες, ανεξαρτήτως φύλου.

Το 40% των συμμετεχόντων θεωρούν πως είναι υπέρβαροι έως παχύσαρκοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νεαρές γυναίκες και μεσήλικες αστικών περιοχών. Το 6% ανέφερε σπάνια κατανάλωση νερού, το 10% ανέφερε συχνή κατανάλωση αλκοόλ και ένα ίδιο ποσοστό ανέφερε προτίμηση στο πρόχειρο φαγητό. Το 45% περίπου των ανθρώπων ανέφεραν δραστηριοποίηση και άθληση λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, έως ποτέ. Ο ένας στους πέντε ανέφερε συχνή έως καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, κυρίως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και γυναίκες της νέας γενιάς. Το 60% των συμμετεχόντων δήλωσαν καπνιστές, εκ των οποίων ο ένας στους 3 ανέφερε πως καπνίζει πάνω από 20 χρόνια.

Ποιά είναι η κατάσταση της υγείας της κοινωνίας με βάση την έρευνα;

Σχετικά με την υγεία των ανθρώπων, ο ένας στους τρεις ανέφερε ύπαρξη αλλεργιών, και κυρίως οι νεαρές γυναίκες. Ο ένας στους πέντε ανέφερε ιστορικό νόσησης από πνευμονία στο παρελθόν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ το 10% ανέφερε ιστορικό με χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές, κυρίως άσθματος και χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Το 10% περίπου ανέφερε ιστορικό με καρδιοπάθειες. Ο ένας στους τέσσερις ανέφερε πως πάσχει από χρόνιο νόσημα. Ο ένας στους τρεις περίπου, ανέφερε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον συγγενείς με καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο ένας στους τέσσερις ανέφερε συχνή εμφάνιση φλεγμάτων και βήχα. Ο ένας στους τέσσερις ανέφερε να ασθμαίνει συχνά, ενώ οι μισοί ανέφεραν πως εμφανίζουν δύσπνοια κατά την άθληση. Ο ένας στους πέντε ανέφερε πως παθαίνει συχνά κρυολόγημα, κυρίως γυναίκες, ενώ ο ένας στους δέκα ανέφερε πως εμφανίζει συχνά δέκατα. Το 3% των συμμετεχόντων ανέφεραν υπέρταση. Το 40% των ηλικιών μεταξύ 18-40 χρονών ανέφεραν συχνό πονοκέφαλο, κυρίως οι νεότερες γενεές. Το 60% των συμμετεχόντων αναφέρουν ύπαρξη άγχους και στρες, κυρίως οι γυναίκες, η νέα γενιά αλλά και άντρες μέσης ηλικίας.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με την πανδημία;

Αναφορικά με την πανδημία, το 3,7 % ανέφερε πως νόσησε από κορονοïό, εκ των οποίων οι περισσότεροι δήλωσαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 5,9% ανέφερε πως είχε συμβατά συμπτώματα με την νόσο, όμως δεν υποβλήθηκε σε μοριακά τεστ ανίχνευσης της νόσου. Από αυτούς που νόσησαν, οι 2 ανέφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν την ασθένεια σε ήπια κατάσταση με κατ’ οίκον απομόνωση.

Το 38% των συμμετεχόντων αναφέρουν πως είναι υπέρ της διενέργειας γρήγορων τεστ για τον ποιοτικό προσδιορισμό της έκτασης της πανδημίας. Είναι γεγονός πως οι γυναίκες κυρίως αποτέλεσαν το θετικό ποσοστό, ενώ στην νέα γενιά, το αρνητικό ποσοστό αντιστρέφεται, με τους νέους ανθρώπους να στηρίζουν οι δύο στους τρεις την διενέργεια γρήγορων τεστ για την πανδημία. Το 40% αναφέρει πως κάνει συχνά χρήση μάσκας, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες έδειξαν προτίμηση στην απλή χειρουργική μάσκα.

Ποια η στάση του κόσμου στην έρευνα;

Ο κόσμος προθυμοποιήθηκε όχι μόνο να συμμετέχει ενεργά στην μελέτη, αλλά και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα. Ευχαριστούμε θερμά όσους αφιέρωσαν λίγο χρόνο και συμμετείχαν στην μελέτη μας, και όσους στήριξαν με κοινοποιήσεις την προσπάθεια απεικόνισης της κοινωνίας μας.

Πηγή