HomeΕΛΛΑΔΑ

Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ολοκληρώθηκε η διήμερη συζήτηση στη Βουλή με απόρριψη του νομοσχεδίου

Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

ε υψηλούς τόνους μεταξύ των κομμάτων διεξήχθη η διήμερη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα Ελλήνων κατοίκων του Εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους, παρά μόνο 190.

Η κυβερνητική παράταξη υπεραμύνθηκε της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, την οποία στήριξαν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ εστίασε τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την αποτυχία της συναίνεσης.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σε βάρος των ομογενών, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν και στους δύο, υποκρισία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναινέσει στην απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών.

Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει «πλήρως τις επιταγές της Βουλής για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών», εφαρμόζοντας όλες τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από 288 βουλευτές, τον Δεκέμβριο του 2019.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν είναι λίγοι ή πολλοί οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς -όπως είπε- δεν έχει καθόλου στοιχεία μέχρι στιγμής. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Διακομματική Επιτροπή είναι αρμόδια επί των ενστάσεων και να ελέγξει τους καταλόγους των αποδήμων που θα εγγραφούν».

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί 336 αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ομογενών και από αυτές έχουν εγκριθεί οι 212 ενώ απορρίφθηκαν 104. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ενδεικτικό της αντιπροσώπευσης των ομογενών. Θα έχουμε μια δεύτερη εικόνα αργότερα, άρα δεν θεωρώ ότι έχουμε εικόνα τώρα», πρόσθεσε.

Επίσης, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί εργαλειοποίησης της ψήφου των ομογενών. «Επικοινωνιακά, ταπεινά, ψηφοθηρικά ή όχι τα κίνητρα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο, το πολιτικό δίλημμα που θέτει ενώπιων της Βουλής δεν αλλάζει. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι. Η Αριστερά, για άλλη μια φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «αντίθετα από το ΚΚΕ που έχει ξεκάθαρες θέσεις, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του, η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται και υποκρίνεται, πατώντας σε δύο βάρκες και έχει βαθιές, σκληρές ιδεολογικές προκαταλήψεις».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε προσχηματικό το επιχείρημα περί ανάγκης δημιουργίας εκλογικών περιφερειών ομογενών, για να αποφευχθεί κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και κομματικοποίησης της ψήφου των ομογενών.

«Το επιχείρημα αυτό είναι κλασσικό των καθεστώτων που επιθυμούν κατάργηση της δημοκρατίας. Θέλετε να πείτε όχι στο εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων; Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Η εικόνα είναι καθαρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Δεν τολμά να κοιτάξει τους Έλληνες που ακούνε σήμερα ότι θα υπάρξει ψήφος σταθισμένη, πρώτης και δεύτερης ταχύτητας», ανέφερε.

«Με τη ψήφο σας σήμερα θα δώσετε απάντηση στο βασικό πολιτικό ερώτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει τη ψήφο των αποδήμων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και σε αυτό θα απαντήσετε με τη ψήφο σας», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «ιστορική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην ύψιστη και τελευταία ευκαιρία, να αρθούν όλα τα εμπόδια και να δοθεί το δικαίωμα ψήφου, στους απόδημους».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν ανταποκρίθηκε, ούτε στην πρόσκληση των ομογενών, ώστε να κάνει μια κίνηση συνεννόησης και συναίνεσης για την ισοτιμία της ψήφου τους. Γι’ αυτό θα μείνει στην πολιτική της μοναξιά», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Κατρούγκαλος: Στελέχη της ΝΔ διαχωρίζουν τους ομογενείς σε κατηγορίες

Ο τομέαρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση καταλογίζοντάς της βαθειά υποκρισία και τονίζοντας ότι έπεσε στο κενό το πυροτέχνημα της με το νομοσχέδιο για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού.

Παράλληλα, απέδωσε στην κυβερνητική παράταξη τις ευθύνες για την αποτυχία να συγκεντρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για το νομοσχέδιο των αποδήμων.

«Η συζήτηση είναι χρήσιμη που έγινε γιατί ανέδειξε εκ νέου τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας της ΝΔ, η οποία εξαρχής δεν αποσκοπούσε να καταλήξει σε νόμο, αλλά να παραπλανήσει τους αποδήμους», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ταυτόχρονα, επέμεινε στη θέση του κόμματος του για την δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να μην προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας ότι, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείται από όλες τις χώρες που έχουν διασπορά σαν της χώρας μας, ενώ ανάλογη ήταν και η πρόταση που είχε υποβάλει το 2009 το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)».

Ο κ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ακόμα ότι «είναι συνολικά υποκριτική η τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εμφανίζεται ως προστάτης των αποδήμων, ενώ ταυτόχρονα στελέχη της διαχωρίζουν τους ομογενείς σε κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «Πορτοκάλους» και «θείες από το Σικάγο».

Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και προς το ΚΙΝΑΛ, καλώντας το να απαντήσει «αν διαφέρει η σημερινή πρόταση της ΝΔ που τόσο πανηγυρικά υποστηρίζει, από την πρακτικά παρόμοια του ίδιου κόμματος την οποία το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε το 2009 ως πατριδοκάπηλη, εθνοκάπηλη, και καπηλευτική των αποδήμων».

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να μην επιχειρήσει να διαφύγει από τις ευθύνες του για την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, του μόνου εφικτού συμβιβασμού και να συγκαλέσει την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή που δεν έχει μέχρι σήμερα ποτέ συγκληθεί».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας ότι το κόμμα της θα καταθέσει σύντομα πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση δεν τελειώνει σήμερα εδώ για τα ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι «έκανε μια ακόμα κυβίστηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου για το οποίο ήταν υπέρμαχος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι μόνο για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους στήνεται ένας δικομματικός καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των αποδήμων, ενώ καταλόγισε «συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος του από τη ΝΔ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, μίλησε για υποκρισία όλων των κομμάτων και τόνισε ότι, «η θέση του κόμματος του είναι κρυστάλλινη, όλοι οι ομογενείς έχουν το δικαίωμα ψήφου χωρίς καμία προϋπόθεση και όρο».

«Σήμερα θα μπορούσε να είναι μια ιστορική ευκαιρία να δείξουμε στους ομογενείς μας, ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που είναι να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς μας απρόσκοπτα, πάμε ένα βήμα παραπέρα», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

«Οι εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουν πράγματι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιό σας δεν περιλαμβάνεται, εμείς δεν θα σας δώσουμε λευκή επιταγή και για αυτό καταψηφίζουμε», επισήμανε καταληκτικά η ίδια.

Πηγή