Ε. Λιακούλη: «Χωρίς σχέδιο, για  εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, μετά την 15η Μαΐου!»

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Χωρίς σχέδιο, για  εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, μετά την 15η Μαΐου!»

Το μείζον ζήτημα της στήριξης της Πολιτείας στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό και μετά την 15η Μαΐου, φέρνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στη Βουλή, με ερώτηση – παρέμβαση που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Κατά κοινή ομολογία, οι κλάδοι του επισιτισμού και του τουρισμού αποτελούν τους μεγάλους ‘’χαμένους’’ κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν, πλέον ξεκάθαρα, έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα – κι όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς,  1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξει, ενώ 2 στις 3 δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν το σύνολο του προσωπικού, αφού θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιοριστικοί όροι τόσο στο ωράριο, όσο και στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

 

Ταυτόχρονα, και σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, μπορεί το πιλοτικό άνοιγμα, με πρώτο μέτρο την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχει ήδη ξεκινήσει, όμως για την ώρα αυτό δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί σχεδόν καθόλου,κι ούτε δυστυχώς αναμένεται να συμβεί μέσα στον Μάιο.

 

Στην πραγματικότητα μάλιστα, ο Μάιος θεωρείται από τους επαγγελματίες του κλάδου ουσιαστικά χαμένος, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια δεν θα λειτουργήσουν πριν από τα μέσα ή το τέλος Ιουνίου.

 

Δεδομένου ότι η κατάσταση και μετά την 15η Μάϊου θα συνεχίσει να είναι αβέβαιη και η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου, αλλά κι επειδή οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους, θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς αν θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις επισιτισμού – τουρισμού για αναστολές εργασίας και καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ή και δικαίωμα μονομερούς δήλωσης από τον εργαζόμενο, μετά τις 15 Μαΐου και τον Ιούνιο.

Τους ρωτώ επίσης τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να στηριχθούν οι  εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης» .