HomeΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χωριάτικη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Χωριάτικη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

2 κούπες νερο

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. λάδι

Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

22

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1,5 κιλό σπανάκι

500 γρ. τσουκνίδια

2 κούπες γλυκό τραχανά

4 αυγά

Τυρί φέτα

1 κεσεδάκι γιαούρτι

Λίγο αλάτι

33

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Βράζουμε τον τραχανά. Μόλις βράσει το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα χόρτα μας πολύ καλά και τα αφήνουμε επίσης στην άκρη.

Χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια την ζύμη μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας με την βοήθεια του νισεστέ και του αλευριού. Βάζουμε 4 φύλλα στο ταψί μας και μετά τα μισά σπανάκια και τσουκνίδα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 από τα αυγά μας και το μισό γιαούρτι. Μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε τον μισό τραχανά. Ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από τα σπανάκια και την τσουκνίδα μας. Και τρίβουμε το τυρί από πάνω.

Προσθέτουμε άλλα 4 φύλλα κ επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά που μας έμειναν. Καλύπτουμε με άλλα 4 φύλλα. Κόβουμε την πίτα μας πριν μπει στον φούρνο για να κόβετε εύκολα και να μην σπάνε τα φύλλα μας! Βρέχουμε ελαφρά την πίτα μας και βάζουμε στο φούρνο για 50’ στους 180.

Από την ‘Ελενα Γεωργάκη