HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Τηταρήσιος – Ξηριάς ένα υδάτινο ταξίδι ζωογόνο για τον Κάμπο .

Τηταρήσιος – Ξηριάς ένα υδάτινο ταξίδι ζωογόνο για τον Κάμπο .

´Η περιοχή του δήμου Τυρνάβου διατρέχεται από τον παραπόταμο του Πηνειού, του Ευρώπου ή Τιταρήσιου (Ξηριά), του επονομαζόμενου παλαιότερα “Καρά ντερές”. Η πόλη του Τυρνάβου είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού, ο οποίος φθάνει μέσα στην πόλη, αφού διαγράψει έναν πλήρη κύκλο, σχηματίζοντας την κοιλάδα της Ποταμιάς, καθώς κατεβαίνει από τις πηγές του στον Τίταρο. Το ποτάμι έχει μήκος 70 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς, παλαιότερα Μουσαλάρ και χύνεται στον Πηνειό. Ο Τιταρήσιος (Ξεριάς) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραποτάμους του Πηνειού ποταμού .

Η βλάστηση μεγάλες συστάδες καλαμώνων με κυρίαρχο είδος το αγριοκάλαμο   πλατάνια,  ιτιές και  λεύκες. Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης τύπων υγροτόπων της Συνθήκης Ραμσάρ, που εγκρίθηκε στην 4η Συνάντηση των Συμβαλλόμενων Μελών στο Μοντρέ το 1999, ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υδροβιότοπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή.

Σημαντική η συμβολή του ποταμού στην άδρευση, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος περιοχής Τυρνάβου.

Τα νερά του ποταμού αρκετές φορές παίρνουν ένα σκούρο χρώμα από απόβλητα που με σωλήνες πέφτουν στα τρεχούμενα νερά.Αιχμή δόρατος ή μόλυνση του ποταμού,μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και τους φερόμενους υπεύθυνους της μόλυνσης.

26772587 983675951794718 1368281998 o

COMMENTS